İçerik Listesi
Boşanma Hukuku Nedir?
Boşanma evliliği tamamen sona erdirmektedir. Boşanma nedenlerini medeni kanun iki ana grupta incelemiştir. Bunlardan birincisi özel sebepler, ikincisi genel sebeplerdir. Boşanma hukuku nedir diye bir soru sorulacak olursa içerisinde birden fazla dava barındıran hukuk dalıdır diyebiliriz. Boşanma davası ise bunlardan en başlıca olanıdır. Akabinde boşanma davası devam ederken ya da boşanma davası sonuçlandıktan sonra boşanma hukuku ile alakalı açılan birden çok dava çeşidi vardır.
Boşanma Davası Açmadan Önce Ne Yapılabilir?
Boşanma davası yargı yükünün çok fazla olması nedeni ile kısa sürede sonuçlanabilen bir dava değildir. Dolayısı ile bu dava süreci devam ederken veya boşanma davası açmadan önce ne yapılabilir bunu inceleyelim .
Boşanma davası açmadan önce;
- Ayrılık Kararı
- Tedbir Nafakası
- Koruma Kararı
- Uzaklaştırma Kararı
- Geçici Velayet
Gibi hususlar ile alakalı mahkemeye müracaat edilmelidir.
Boşanma Davası İçin Nereye Başvurulur?
Bu soruya pek çok açıdan yaklaşarak ele almak gerekir. Şöyle ki; öncelikle istenilen, hızlı ve kesin sonuçlar almak istiyorsak bir boşanma avukatına müracaat etmek isabetli olacaktır. Akabinde boşanma avukatının en iyi boşanma avukatı olması bu noktada önem arz edecektir. Boşanma davası için nereye başvurulur? diyecek olursak. Boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Ankara Nöbetçi Aile Mahkemesine hitaben yazılacak bir dilekçe ile dava açılır. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olacaktır.
Boşanma Avukatı Nasıl Olunur?
Boşanma avukatı olmak için öncelikle herhangi bir üniversitenin hukuk fakültesi hukuk bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Ardından baro stajı bitirilerek ve avukatlık ruhsatnamesi alınarak avukatlık mesleğine resmi geçiş yapılarak avukat olunabilmektedir. Boşanma avukatı da avukatın kendisini bu noktada geliştirmesi o alanda ihtisaslaştırması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile boşanma avukatı nasıl olunur noktasında avukat meslektaşın o alana yönelmesi ve eğilmesi ile olmaktadır demek daha doğru olacaktır.
Boşanma Avukatı Arıyorum
Boşanma avukatı aile hukuku alanında işlemler yapan ve aile hukuku alanında davalara bakan avukat demektir. Boşanma avukatı Türkiye’de çok sayıda bulunmaktadır. Her ilde birden fazla boşanma avukatı bulmak mümkündür. Boşanma avukatı arayan kişiler bulundukları ilde avukatlık mesleğini icra eden avukat meslektaşlardan yardım alabilirler. Bu noktada boşanma konusunda alanında uzman avukatlardan yardım almak kişilerin uyuşmazlıklarının daha hızlı çözülmesi açısından faydalı olacaktır.
En İyi Boşanma Avukatı Kimdir?
Hukuk genel anlamda alan olarak ve konu olarak çok geniş ve girift bir alandır. Her avukat mutlaka ama mutlaka bir alanda uzmanlaşarak kendi yapmak istediği davalara bakar ve uzmanlaştığı bölümde en iyisi olmaya gayret eder. En iyi boşanma avukatı kimdir sorusunun cevabı ise her meslektaşın kendisini geliştirebildiği ölçüde geliştirmesi ile alakalı olup, müvekkillerine en iyi hizmeti sunması ile doğru orantılıdır.
En iyi boşanma avukatı toplumda ve medyada kendini belli eder. En iyi olmak her koşulda kolay olmayabilir. Dolayısı ile meslektaşların kendisini ön plana çıkarmak için mesleğinde başarılı olmaları şarttır. Verilen hizmet, alınan hizmet karşısında yüksek olmalıdır. Avukat Ahmet YILDIZ olarak kendimizi her noktada, en ince ayrıntıya kadar dikkat edecek şekilde geliştirerek müvekkillerimize en iyi hizmeti sunmak için buradayız.
En İyi Boşanma Avukatı Ankara
Kaliteli hizmet, kaliteli çalışma anlayışı çerçevesinde en iyi boşanma avukatı Ankara aramaları, başarıyı ve tecrübeyi aramaktır. Çünkü hiçbir başarı tesadüf değildir. Her zaman hep çok çalışmak ve çok gelişim göstermek hukuk ofisimizin temel amaç ve hedeflerinden birisidir. Bundan bahisle her zaman ve sürekli en iyisi olmak için çalışmak bizim temel prensiplerimiz arasında olmuştur. En iyi boşanma avukatı Ankara için web sitemizi ziyaret ederek gerekli bilgiyi alabilirsiniz.
Ankara Boşanma Avukatı Tavsiye Listesi
Boşanma hukuku konusunda avukat tavsiye listesi için sitemizi ziyaret ederek gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz. www.avukatahmetyildiz.com da bulunan makaleler bölümünde Ankara boşanma avukatı tavsiye listesi detaylı bir şekilde bulunmaktadır. Bu listede bulunan boşanma avukatları google ve yandex gibi arama motorlarındaki arama kriterleri ve memnuniyet yorumlarına göre belirlenmiştir.
Boşanma Avukatı Ücretleri
Avukatlık asgari ücret tarifesi madde 1’e göre; mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci kararlarında ve ayrıca kanun gereği mahkemelerce karşı tarafa yükletilmesi gereken avukatlık ücretlerinin tayin ve takdirinde avukatlık kanunu ve bu tarife hükümleri uygulanmaktadır. Bu noktada boşanma avukatı ücretleri de 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun öngördüğü avukatlık asgari ücret tarifesine göre belirlenecektir. Her ildeki avukatların bağlı bulunduğu bir baro vardır. Ankara ilindeki avukat meslektaşların bağlı bulunduğu Ankara Barosunun belirlemiş olduğu boşanma avukatı ücret ile İzmir ya da İstanbul barosunun belirlemiş olduğu boşanma avukatlık ücreti farklıdır. Her baro avukat ile iş sahibi arasındaki en asgari ücret çizelgesini hazırlayarak avukatları bilgilendirerek ücret tarifesi ayarlamaktadır.
Boşanma Davasında Tazminat Talepleri
Boşanma davası tazminat, nafaka, velayet gibi sonuçlara bağlanmaktadır. Boşanma davasında tazminat talepleri denildiğinde, hakim kusur oranına göre karar verecektir. Davacı veya davalı birbirlerinden tazminat talebinde bulunabilirler. Ancak tazminata ve tazminat miktarına hükmedecek olan mahkemedir. Hakim tarafların kusur oranlarına göre daha fazla kusurlu olan taraf için tazminata hükmeder.
Boşanmada Maddi Tazminat Talebi
Boşanma davasında mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan boşanmada maddi tazminat talebi olabilir. Ayrıca boşanmadan sonra da maddi tazminat davası açılabilmektedir. Boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren bir yıl içerisinde açılması gerekir.
Boşanmada Manevi Tazminat Talebi
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun bir miktarda para ödenmesini isteyebilir. Boşanmada manevi tazminat talebi de maddi tazminat davasında olduğu gibi, boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde açılmalıdır.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Çekişmeli boşanma davası, boşanma davası çeşitlerinden birisidir. Boşanma davaları anlaşmalı olabileceği gibi çekişmeli de olmaktadır. Çekişmeli boşanma davası nedir? sorusunu cevaplandırmadan önce şunu belirtmekte fayda var, çekişmeli boşanma davaları ülkemizde çok sık görülen davalardan birisidir. Evlilik birliğini birtakım nedenler ile devam ettirmek istemeyen eşler boşanma davası açmaktadırlar. Boşanma nedenleri genel ve özel sebepler olarak 2 ye ayrılmaktadır.
Özel boşanma sebepleri; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı. Genel boşanma sebepleri; evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Özel boşanma nedenleri belirli ve somut olgulara dayanır. Buna karşılık belirli bir olgunun olmadığı boşanma nedeni geneldir. Çekişmeli boşanma davası aile mahkemesinde görülmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Dilekçe Örneği 2020
ANKARA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ : Av. Ahmet YILDIZ
DAVALI :
VEKİLİ : Av. Nida KUTTAŞ YILDIZ
KONU : Aile Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni İle Boşanma Talebinden İbarettir.
AÇIKLAMALAR :
1.
2.
3.
HUKUKİ NEDENLER : T.C. Anayasası, AİHS, T.M.K., H.M.K. ve İlgili Tüm Mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus Kaydı, Tanık Beyanları, Sosyal Ekonomik Durum Araştırması, Tapu Kaydı, Banka Kredi Kartı Kayıtları, Telefon Görüşmeleri ile Whatasapp Yazışmaları, SMS Kayıtları, Keşif, Bilirkişi, Yemin ve Her Türlü Yazılı Delil.
İSTEM ve SONUÇ : Yukarıda Arz ve İzah Edilen Nedenlerle; Fazlaya İlişkin Talep ve Dava Haklarımız Saklı Kalmak Kaydıyla;
1.
2.
3.
Yargılama Gideri ve Avukatlık Vekalet Ücretinin Davalı Taraf Üzerinde Bırakılmasına Karar Verilmesini Saygılarımızla Vekaleten Arz ve Talep Ederiz.
Davacı Vekili
Av. Ahmet YILDIZ
Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalıya Nasıl Döner?
Türk Medeni Kanunu taraflara anlaşmalı boşanma imkanı da vermiştir. Taraflar arasında önceden açılmış bir çekişmeli boşanma davası varsa, çekişmeli boşanma davası anlaşmalıya nasıl döner? sorusu gündeme gelmektedir. Daha önceden var olan çekişmeli boşanma davasının görüldüğü mahkemeye hitaben yazılacak bir talep dilekçesi ile bu dava anlaşmalı boşanma davasına çevrilir.
Ankara Çekişmeli Boşanma Avukatı Ücreti
Türkiye genelinde boşanma davaları ne yazık ki yargı yükünün çok fazla olmasından dolayı uzun sürmektedir. Hele ki bu boşanma davası çekişmeli boşanma davası ise daha da uzun sürmektedir. Bu nedenle avukat meslektaşların dava süreci boyunca dosya takibini uzun süre yapması ve gerçekleştirmesi, uzun bir süre duruşmalara katılması nedeniyle Ankara çekişmeli boşanma avukatı ücreti de farklılık göstermektedir. Her il de baronun belirlediği avukatlık asgari ücret tarifesi değişkenlik gösterir. Ankara çekişmeli boşanma avukatı ücreti de diğer illere göre farklılık göstermektedir. Boşanma davaları da diğer davalarda olduğu gibi istinaf ve temyiz aşamalarına geçilebilen dava çeşitlerinden olduğu için dava ücretinin bu hususlar dikkate alınarak talep edildiğini unutmamak gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Evlilik kurumu maalesef her zaman istenilen sonucu vermeyebilir. Bireyler ve eşler hayatlarını birleştirdiği bu kurumda fikir ayrılıkları, görüş ayrılıkları, ruhsal ayrılıklar yaşayabilmektedir. Evlilik birliğinin devam etmesi taraflar açısından bir anlam ve önem ifade etmediği taktirde evliliğe son vermek kaçınılmaz olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası nedir? diye belirtecek olursak, anlaşmalı boşanmada, boşanma davası çeşitlerindendir. Anlaşmalı boşanma davası son dönemlerde Türkiye’de çok fazla tercih edilen dava çeşidi olmuştur. Hem eşlerin psikolojik ve duygusal olarak yıpranmadan bu süreci bir nebze olsun kolay atlatmaları hem de ekonomik süre bakımından daha mantıklı olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Anlaşmalı boşanma davası aile mahkemelerinde görülen dava çeşididir. Boşanma nedenleri nispi ve mutlak olmak üzere ikiye ayrılır. Anlaşmalı boşanma mutlak boşanma nedenlerinden birisidir. Kısa sürede sonuçlanabilen bir dava olması eşlerin anlaşmalı boşanmayı tercih etmesine de ayrıca neden olmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?
Anlaşmalı boşanmada yetkili olan Aile Mahkemesine verilen anlaşmalı boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü ile olmaktadır. En iyi anlaşmalı boşanma avukatı tarafından boşanmak isteyen eşler adına hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünü iki taraf da imza altına almalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolü eşlerin istekleri, talepleri doğrultusunda hazırlanan bir protokoldür. Her iki eş de anlaşmalı boşanma iradesinde olduğunu bu protokol ile mahkemeye göstermektedir. Mahkeme hazırlanan protokol sonucu eşlerin evlilik birliğinin sarsıldığı noktasında kanaat getirdiğinde boşanmalarına karar verecektir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?
Boşanma protokolü genellikle anlaşmalı boşanma davalarında hazırlanmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır? dediğimizde şunu belirtmeliyiz ki maddeler halinde hazırlanmalıdır. Öncelikler eşlerin ne zaman evlendiği ve evlilik birliğini sona erdiren neden yazıldıktan sonra şartlar ve maddeler aşamasına geçilir. Boşanma protokolünde çocuk var ise nafaka, velayet, tazminat, ziynet eşyalarına ilişkin hükümler, edinilmiş mal rejimi ile ilgili maddeler, eşlerin birbirlerinden istediği talepler vs. protokolde yazılabilmektedir. Kanun koyucu burada tamamen taraf iradesini esas almıştır. İleride yaşanacak bir hak kaybı ve mağduriyet yaşamamak adına ilgili boşanma protokolünü ve dava sürecinizi bir avukat aracılığı ile takip etmenizin sizin açınızdan daha faydalı olacağını söylemek gerekir. Bu nedenle avukatlık ofisimize gelerek bilgi ve danışmanlık alabileceğiniz gibi web sitemizi de detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
Türk Medeni Kanunun 166/III uyarınca hakimin boşanma kararı verebilmesi için anlaşmalı boşanma şartları düzenlenmiştir. Bunlar;
- Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
- Eşler mahkemeye birlikte başvurmuş olmalı, ya da bir eş, diğer eşin davasını kabul etmiş olmalıdır.
- Hakim tarafları bizzat dinleyip iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmelidir.
- Hakim tarafların düzenledikleri, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hususundaki anlaşmayı uygun bulmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Ücreti 2020 Tarifesi
Avukatlık ücret tarifesine göre ilgili tarifede yazılı avukatlık ücreti, kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır. Avukatlar avukatlık asgari ücret tarifesi altında ücret talep edemezler. Her yıl bu ücret ilgili baro tarafından değiştirilmektedir. Günümüz ekonomik koşullara göre, EFE ve TÜFE oranlarına göre, dava harç ve masraflarına göre hazırlanan tarife her ile göre de değişmektedir. İlgili tarifede hukuk davaları, ceza davaları, sulh hukuk mahkemelerinde görülen davalarla ilgili ücret tarifesi yer almaktadır. boşanma davalarında da anlaşmalı boşanma ücreti 2020 tarifesi çizelgede yer almaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Ankara Adresi
Avukat Ahmet YILDIZ – Ankara Avukatı olarak aile hukuku alanında verdiğimiz hizmetler için web sitemiz olan www.avukatahmetyildiz.com ‘u ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca ayrıntılı bilgi almak ve ofisimizin deneyimle ve tecrübeli avukatlardan danışmanlık hizmeti almak için anlaşmalı boşanma avukatı Ankara adresi için bizimle iletişime ve irtibata geçebilirsiniz.
Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Evliliğin mahkemece verilen boşanma veya iptal hükmünün kesinleşmesiyle, mevcut mal rejimi dava tarihi itibariyle sona ermektedir. Boşanmada mal paylaşımı şu şekilde yapılır. Türk Medeni Kanunun 219. Maddesine göre edinilmiş mal grupları sayılmıştır. Bu mal gruplarının belirlenmesi ile boşanmada mal paylaşımı nasıl yapılır? sorusu cevaplandırılmış olacaktır.
- Bir eşin çalışmasının karşılığı olan edinimler,
- Sosyal Güvenlik Kurumu veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
- Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar
- Kişisel malların gelirleri
- Kişisel mallar ise kanundan dolayı veya sözleşmeden dolayı edinilmiş mal rejimine girmemektedir. Dolayısı ile diğer eş bir eşin kişisel malından hak iddia edemez.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Nedir?
Edinilmiş mallara katılma rejimi, eşlerin başkaca bir mal rejimi seçmedikleri taktirde tabi olacakları mal rejimidir. Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir? dediğimizde bu mal rejimindeki başlıca kurallar dikkat çekmektedir. Edinilmiş mallara katılma rejiminde emek karşılığı edinilen mallarda hak sahipliği söz konusu olmaktadır. Bu tür mallarda hak sahipliği evlilik süresince edinilen mallarla sınırlıdır. Esasen burada amaç, edinilmiş mal üzerinde hak sahibi olan eşe ayni olmayan bir alacak hakkı tanınır. Yani böylelikle edinilen malın bizzat diğer eşe verilmesi değil, eşin bu mal edinilirken harcadığı emek değeri ona alacak hakkı olarak geri dönecektir.
Mal Ayrılığı Sözleşmesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
Haklı bir sebebin varlığı halinde mevcut mal rejimi hakim kararı ile mal ayrılığına dönüşmektedir. Eşlerin boşanmadan önce en çok sorduğu ve dile getirdiği sorun, mal ayrılığı sözleşmesi nasıl hazırlanmalıdır? bu güne dek gerek www.avukatahmetyildiz.com adresimizde gerekse makaleler bölümündeki paylaşımlarımızla bu konuya açıklık getirmişizdir.
Boşanmada Mal Kaçırma Nasıl Önlenebilir?
Boşanmada mal kaçırmanın önlenebilmesi için birkaç yol bulunmaktadır. Ancak hak kaybı ve mağduriyeti yaşamamak adına bir mal paylaşma avukatından hukuki yardım almanın daha faydalı olacağının unutmamak gerekir. Çünkü, boşanmayı düşünen eşler arasında, boşanmada mal kaçırma nasıl önlenebilir? arayışları sürekli olmaktadır. Eşlerin evlilik birliğinden sonra edindikleri mallar için tapu dairesinde ilgili mala şerh koydurarak önlenebilmektedir. Tapuda koydurulan şerh, eşin diğer eşten mal kaçırmasını engelleyecektir.
Mal Rejiminin Tasfiyesi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Mal rejiminin tasfiyesi davasında yetkili ve görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile mahkemesi olmayan yargı yerlerinde ise Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya bakmaya görevli olan Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır. Yetkili mahkeme ise 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda belirtilmiştir. Eşlerden birinin yerleşim yeri adresindeki aile mahkemesi yetkili mahkeme olarak kabul edilmektedir.
Evlilik Sözleşmesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Evlenmeden önce veya evlendikten sonra eşler arasında protokol şeklinde düzenlenecek olan evlilik sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar çok önemlidir. Çünkü sözleşmenin muhteviyatı ve içeriği ileride oluşabilecek bir anlaşmazlığı ve boşanmayı etkileyecektir. Dolayısıyla evlilik sözleşmesi hazırlanırken aile hukuku alanında uzman en iyi aile avukatından hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almanızda fayda vardır.
Evlilik Sözleşmesi Neler İçermelidir?
Taraflar arasında serbestlik ilkesi esasına dayalı olarak hazırlanacak olan evlilik sözleşmesi evliliğin konusu dahilinde olan her şeyi içerebilir. Evlilik sözleşmesi neler içermelidir? dediğimizde şunu belirtmek gerekir ki kişiye sıkı sıkıya bağlı olan haklar dışında evlilik içindeki tüm alanı içerebilir. Evlilik sözleşmesi örneği, olarak size sunabileceğimiz konular, mal paylaşımı, boşanma halinde nafaka ve velayet veya tazminat konularını içerebilir.