İçerik Listesi
Aile Hukuku Nedir?
Aile kavramı, çok eskilerden günümüze kadar gelen ve zaman içerisinde değişim ve farklılık gösteren en küçük yapı taşıdır. Bu birlik her ülkenin ve her toplumun kabul ettiği ve kabul gördüğü değerler çerçevesinde gelişim gösterir.
Aile gelip geçici bir birlik değildir. Bu nedenle evlilik denilen bir kurumla bu birlik, üçüncü kişiler tarafından bilinmesi gereken bir yapı haline dönüşür.
Makalemizin ana başlığı olan aile hukuku nedir? sorusuna genel olarak bir tanım yapacak olursak, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu tarafından aile ilişkilerinin düzenlendiği ve bir takım ilkeleri benimseyen kurallardan oluşan özel hukuk dalı olarak tanımlamak en genel tanım olacaktır.
Bu yapı, içerisinde birçok unsuru barındırır. Nişanlanma, evlilik, boşanma bunlardan bir kaçıdır. Bu nedenle aile hukuku geniş bir alana yayılmış olup toplumda karşılaşabilecek her nokta ile alakalı bireylere bilgi vermektedir, ışık tutmaktadır. Bu nedenle aile hukuku önemli ve güncel bir hukuk dalı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aile Avukatı Nasıl Olunur?
Avukat olmak için Hukuk Fakültesinden mezun olmak ve devamında yapılan staj sonucunda avukatlık ruhsatnamesini almak gereklidir. Avukatlık ruhsatnamesinin alınmasından sonra meslektaşlar belli bir alana yoğunlaşır. Bu alanda uzmanlaşır ve kariyerini bu yönde çizmiş olur. Aile avukatı nasıl olunur? sorusu işte burada cevap bulmaktadır. Aile avukatı olan meslektaşlar da kariyer planlamasını aile hukuku yönünde şekillendirmektedir.
Aile hukukunu ilgilendiren her alan ve her konuda aile hukuku avukatının görevi dahilindedir. Bu alanda davalara girmek ve hukuki işleri takip etmek aile hukuku avukatının en asli görevidir. Sürekli olarak bu işi yapan ve ailelerin tüm hukuki uyuşmazlıklarını takip eden avukatlar aile hukuku avukatı adı altında da bir sıfat almaktadır.
Aile Hukuku Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Medeni kanun geniş bir kanundur. Bu nedenle bu denli geniş ve ayrıntılı düzenlenmiş kanunda birçok alan için dava açılması söz konusu olmaktadır. Aile hukuku üç kısma ayrılmaktadır. Birinci kısım evlilik hukuku, ikinci kısım hısımlık hukuku, üçüncü kısım ise vesayet hukuku olarak adlandırılmaktadır.
Maddeler halinde aile hukuku avukatı hangi davalara bakar sorusunu sırasıyla cevaplayacak olursak.
- Nişanlılığın sona ermesi sonucu ortaya çıkan tazminat davaları
- Boşanma ( çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanma )
- Boşanma sonucu ortaya çıkan velayet davaları
- Nafaka davaları ( nafakanın artırılması davası)
- Soy bağı davaları ( babalık davası, soy bağının reddi davası, )
Aile Avukatı Danışma Hattı
Bir hukuki uyuşmazlık olduğunda veya ortaya çıktığında aile hukuku alanında bir avukattan yardım almak davaların sağlıklı yürümesi açısından önemlidir. Ayrıca sahip olunan bir hakkın yapılacak bir hata nedeniyle elinden alınmasına sebebiyet vermemek için aile avukatı danışma hattına başvurmak gerekir. Çünkü hukuk belli usul kurallarına ve esas kurallarına dayanır. Aile avukatı danışma hattı çok kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmesinin yanı sıra en kısa çözüm üretilen bir hattır.
Aile Avukatı Ankara Telefon Numarası
Hukuki yardım almak ve sorunlarınıza çözüm bulmak için www.avukatahmetyildiz.com ‘u ziyaret ederek iletişim bölümünden telefon numaramıza ulaşabilirsiniz.
Aile avukatı Ankara telefon numarası için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Velayet Nedir?
Velayet; ergin olmayan ya da hakim kararı ile kısıtlı olan çocuğun bakım ve eğitimlerinin sağlanması amacıyla anne babaya tanınmış hak ve ödevlerdir. Anne baba evli ise bu hakkı birlikte kullanır. Eğer ki anne ve baba ayrı ise bu hak ve ödevler birisine aittir. Kısaca velayet nedir? konusunu irdeledikten sonra, velayet nasıl kazanılır, velayetin değiştirilmesi ve velayetin kaldırılması konularını inceleyelim.
Velayet Hakkı Nasıl Kazanılır?
Mahkeme boşanmaya karar verirken, olanak buldukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. Buna göre velayet hakkının ana veya babadan hangisine bırakılacağını veya da çocuğa bir vasi atanması gerektiğine karar verir. Yani velayet hakkı nasıl kazanılır? denildiğinde, velayet hakkı mahkeme kararı ile kazanılmaktadır diyebiliriz.
Velayetin Değiştirilmesi Davası Kim Tarafından Açılabilir?
Ülkemizde boşanma davalarında en büyük sorun çocuğun velayetine ilişkindir. Boşanma davasından sonra velayet taraflardan birine verildikten sonra, velayetin değiştirilmesi davası kim tarafından açılabilir? sorusu gündeme gelmektedir. Çocuğun velayeti kendisinde olmayan anne veya baba, velayeti kendisinde olan tarafı davalı göstererek, velayetin değiştirilmesi davası açabilir.
Velayetin Kaldırılması Nasıl Talep Edilir?
Velayetin kaldırılmasına ilişkin süreçte de gündeme gelen sorun, velayetin kaldırılması nasıl talep edilir? konusudur. Çünkü velayetin kaldırılmasına ilişkin izlenecek usul esastan önce gelmektedir. Velayetin kaldırılması Aile Mahkemesinden talep edilir. HMK’ya göre görevli mahkeme aile mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise davalının veya davacının oturduğu yer mahkemesidir.
Boşanmada Velayetin Babaya Verildiği Durumlar Nelerdir?
Boşanma durumunda çocuğun velayeti ile ilgili konularda çocuğun menfaati ön planda tutulur. Boşandıktan sonra çocuk hangi tarafta daha mutlu, huzurlu, sağlıklı olacaksa velayet onun tarafına verilir. Ancak yargıtayın yerleşik içtihatlarına göre çocuğun 0-3 yaş arasında olması onun bakıma muhtaç olduğunu gösterir. Bu durumda küçük çocuğun anneye verilmesi uygun görülmüştür. Boşanmada velayetin babaya verildiği durumlar nelerdir? dediğimizde ise, annenin çocuğu istememesi, boşanmada ağır kusurunun bulunması, akıl hastalığı ve maddi imkansızlıklar gösterilebilir.
Ortak Velayet Nasıl Talep Edilir?
Ortak velayet çiftler tarafından talep edilen velayet türlerinden birisidir. Ortak velayet genellikle anlaşmalı boşanma davalarında görülmektedir. Ortak velayet; taraflar anlaşmalı boşanmaya karar verdiklerinde anlaşmalı boşanma protokolüne velayet kısmında ortak velayet düzenlemesi için talepte bulunabilmektedirler.
Boşanmada Velayet Sorunu Nasıl Çözülür?
Boşanmada velayet kimi zaman bir sorun haline gelebilmektedir. Böyle bir durumda unutulmamalıdır ki çocuğun menfaati her şeyin üzerindedir. Boşanma aşamasında olan eşler, boşanmada velayet sorunu nasıl çözülür? konusu boşanma hukuku alanında uzman en iyi boşanma avukatlarına sürekli sormaktadırlar. Bu husus Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde de kabul edilmiştir. Hakim bu konuda geniş bir taktir yetkisine sahiptir. Tarafların sosyo- ekonomik durumu, mesleği, vs, her türlü ayrıntılı inceleme yaparak karar vermektedir.
Çekişmeli Boşanmada Velayet Durumu
Eşler boşanma kararı aldıklarında ve boşanma için gerekli işlemleri başlattıklarında velayet konusu gündeme gelmektedir. Çekişmeli boşanmada velayet durumu bazen sorunlara ve uyuşmazlıklara yol açmaktadır. Çünkü taraflar çocukların velayetlerinin kendilerinde olmasını istemektedir. Ancak mahkeme somut olay ve duruma göre bir değerlendirme yaparak bir karara bağlamaktadır. Genellikle Yargıtay içtihatlarından yola çıkılarak verilen kararlarda çocuğun üstün yararı ve menfaati göz önünde tutulmaktadır. Bu nedenle çocuk kimin velayeti altında daha mutlu olacak ise o tarafa velayet bırakılmaktadır.
Anlaşmalı Boşanmada Velayet Durumu
Karı koca çekişmeli boşanmalarda velayet sorununu çözemediklerinde bazen anlaşmalı boşanmada velayet durumu gündeme gelmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında velayet tarafların beraber verdikleri ortak karar sonucunda şekillenmektedir. Yine hakim tarafların iradelerini değerlendirirken şartları ve durum değerlendirmesi yaparak karar verecektir. Özellikle velayetin kendisine bırakılmayan ebeveyn ile çocuğun kişisel ilişki kurması açısından taktir tamamen mahkemenin olacaktır.
Velayet Avukatı Ankara Listesi
Aile hukuku ve boşanma hukuku kapsamında olan velayet davaları kendi içinde spesifik özellik arz eden dava türlerindendir. Çünkü mahkemeye sunulacak dava dilekçesi, cevap dilekçeleri, hukuki nedenler, hukuki deliller mahkemenin kararını doğrudan etkileyecek durumdadır. Dolayısıyla velayet avukatı Ankara listesi velayet davalarında hukuk danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak isteyenler için yol gösterici durumundadır.
Nafaka Nedir?
Nafaka aile mahkemesi tarafından hükmedilen bir eşin diğer eşe ya da müşterek çocuğuna karşı ödemesi gereken ücrettir. Nafaka her ay belli bir ücret şeklinde ödenmektedir. Nafaka nedir? sorusunu nafaka çeşitlerini, nafaka sürelerini vb. durumları inceleyerek açıklayabiliriz.
Nafaka Çeşitleri Nelerdir?
Nafaka çeşitleri 3’e ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi tedbir nafakası, ikincisi iştirak nafakası, üçüncüsü ise yoksulluk nafakasıdır. Türk Medeni Kanunu üç nafaka türünü de ayrı ayrı kanunda düzenlemiş ve hak kayıplarının yaşanmaması adına özen ve önem göstermiştir. Nafaka çeşitleri nelerdir? dediğimizde, bunlar;
Tedbir Nafakası
Tedbir nafakası nafaka çeşitlerinden bir tanesidir. Tedbir nafakasını diğer nafaka çeşitlerinden ayıran en önemli unsur boşanma davası devam ederken de istenebilir olmasıdır. Hatta tedbir nafakası boşanma davası açmadan dahi tedbiren karşı taraftan istenebilmektedir. Burada amaç eşin ve müşterek çocuğun sosyal durumunu gözetmektir. Boşanma davası devam ederken istenen tedbir nafakası boşanma davası sonunda yoksulluk veya iştirak nafakasına dönüşmektedir.
İştirak Nafakası
İştirak nafakası eşlerin müşterek çocukları için mahkeme hakimi tarafından hükmedilen nafaka çeşididir. İştirak nafakasında boşanma davası sonucunda velayeti kendisine bırakılan eşin diğer eşten müşterek çocuk için istediği nafakadır. İştirak nafakasında hakim velayeti kendisine verilmeyen tarafın sosyo-ekonomik durumunu gözeterek ortalama bir ücret taktir edecektir.
Yoksulluk Nafakası
Medeni kanun yoksulluk nafakasını, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak şartıyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Yoksulluk nafakası, TMK’da çeşitli hükümlerle düzenlenmiştir. Yoksulluk nafakasına ilişkin davanın, boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde açılması gerekir.
Nafaka Davası Hangi Mahkemede Görülür?
Nafaka davaları özel hukuk alanında Türk Medeni Kanunun kapsamına giren dava çeşididir. Ülkemizde sıkça görülen davalardandır. Nafaka davası hangi mahkemede görülür? konusu HMK’da açıkça düzenlenmiştir. Buna göre, nafaka davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetki bakımından ise taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesi davaya bakmakta yetkili mahkeme olacaktır.
Boşanmada Nafaka Ne Kadar Talep Edilebilir?
Boşanma davası devam ederken istenen tedbir nafakası ya da boşanma davası sonucunda yoksulluk veya iştirak nafakası talep edilirken hakim tarafından taktir edilen miktarda nafaka alınır. Dolayısıyla boşanmada nafaka ne kadar talep edilebilir? sorusu önemlidir. Nafaka talebi konusunda herhangi bir sınırlama yoktur ancak tarafların sosyo – ekonomik durumuna göre uygun bir miktar taleo edilmesi daha uygun olacaktır.
Ankara Nafaka Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Kamu hizmeti niteliğinde olan avukatlık mesleğinde her ne kadar teoride branş ayrımı olmasa da pratikte avukatların belirli bir alanda uzmanlaşması söz konudur. Ankara nafaka avukatı hangi davalara bakar? soru başlığını şu şekilde cevaplandırabiliriz. Nafaka artırım davası, nafaka kaldırılması davası, tedbir nafakası davası, iştirak nafakası davası, yoksulluk nafakası davası.
Nafaka Artırım Davası
Nafaka artırım davası nafaka ödemekle yükümlü kişiye karşı açılan davadır. Bu davanın amacı yerel mahkeme tarafından hükmedilen nafaka miktarının TÜFE oranlarına göre yeniden düzenlenerek yeni nafaka miktarına hükmedilmesidir. Çünkü şartlar değiştikçe ve yıllar geçtikçe ihtiyaçların da değişmesi sonucu o dönem hükmedilen nafaka günümüz şartlarına uymamaktadır. Bu nedenle nafaka artırım davasının açılması kaçınılmaz olacaktır.
Nafakanın Kaldırılması Davası
Boşanmadan sonra mahkeme eşlerden yoksulluğa düşen tarafa, diğer tarafın nafaka ödemesine hükmeder. Bu bağlanan nafaka iştirak nafakası olabileceği gibi yoksulluk nafakası da olabilir. Çocuk için bağlanan iştirak nafakası 18 yaşını dolduruncaya dek, yoksulluk nafakası ise yoksulluğa düşen eşin gelir elde etmesi veya evlenmesi vb. gibi durumda kalkar. Tüm bunların mahkeme huzurunda talep edilmesi, nafakanın kaldırılması davası yolu ile olur.
Süresiz Nafaka Sorunu Nasıl Çözülür?
Boşanma sonrasında bazen mağduriyete yol açabilecek düzenlemelerden biride süresiz nafaka konusudur. Boşandıktan sonra nafakaya hükmedilmiş eş, süresiz nafaka sorunu nasıl çözülür? şeklinde arayışlarda bulunmaktadır. Bazen 1 yıldan az sürmüş evliliklerde bile yıllarca nafakaya hükmedilmektedir. Sonuç olarak buda mağduriyetlere yol açmaktadır. Bunun önüne geçmek için kanun koyucu gerekli hazırlıkları yapmaktadır.
Süreli Nafaka Sorunu Nasıl Çözülür?
Süreli nafaka en son Yargı Reformu paketiyle de gün yüzüne çıkmış ve gündemde olan konulardan birisidir. Süresiz nafaka kimi zaman mağduriyete sebep olmaktadır. Çünkü tarafların evli kaldıkları süre ile ödenen nafaka süresinin arasında bir orantı olması gerektiği doktrindeki uygun görüşler arasındadır. Çünkü nafaka bir zenginleşme aracı değildir, olmamalıdır. Bu nedenle yeni yargı reformu paketi ile daha net bir düzenlemeye kavuşacak olan süreli nafaka sorunu şimdilik belirsizliğini korumaktadır.
Nafaka Avukatları Ankara Listesi
Nafaka davalarında davacı veya davalı tarafın taleplerini mahkeme aracılığıyla yerine getirenler nafaka avukatlarıdır. www.avukatahmetyildiz.com alan adlı internet sayfamızda bulunan nafaka avukatları Ankara listesi, bu konuda avukatlık ve hukuk danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyanların taleplerini karşılar nitelikte olacaktır.
Soy Bağı Nedir?
Geniş anlamı ile soy bağı, bir kimse ile onun üst soyu arasındaki biyolojik ve doğal bağlantıyı ifade eder. Dar anlamıyla ise sadece çocuklar ile ana ve babaları arasındaki bağlantıyı ifade eder. Türk Medeni Kanunumuzun da düzenlemiş olduğu soy bağı bu anlamdadır.
Soybağı Davası Çeşitleri
Türk Medeni Kanununda da bulunan soybağı ile ilgili düzenlemeler kapsamında soybağı davası çeşitleri, soybağının tespiti, kurulması, değiştirilmesi ve düzeltilmesi davalarıdır.
Soybağının Tespiti Davası
Soybağının tespiti davası aile mahkemesinde açılır. Başvuru yapılan mahkeme aracılığıyla kan örnekleri adli tıp kurumuna gönderilir. Adli tıp kurumundan gelen sonuca göre soybağının tespiti yapılır.
Soybağının Kurulması Davası
Soybağının ana ile kurulması ile baba ile kurulmasını sağlayan yollar birbirinden farklılık arz eder. Çocuk ile ana arasında soy bağının kurulması doğumla veya evlat edinme ile kurulur. Çocuğun evlilik dışında doğması ile, evlilik içinde doğması arasında, soy bağının kurulması açısından bir fark yoktur. Çocuğun doğumu anında soy bağı kendiliğinden kurulmuş olur. Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması ise ana ile evlilik, tanıma, hakim hükmü ve evlat edinme ile olur.
Soybağının Değiştirilmesi Davası
Aile hukuku kapsamındaki soybağına ilişkin düzenlemeler göz önünde bulundurulduğunda soybağının değiştirilmesi sadece mahkeme kararına bağlıdır.
Soybağının Düzeltilmesi Davası
Soybağının düzeltilmesi ancak mahkeme kararı ile olur. Bu talep soybağının düzeltilmesi davası olarak adlandırılır. Soybağının düzeltilmesi davası aile mahkemesinde görülür. Kamu düzenine ilişkin düzenlemeler söz konusu olduğundan durum cumhuriyet başsavcılığına ihbar edilir. Soybağının düzeltilmesi davasını çocuk veya baba açabilir.
Soybağının Reddi Davası
Koca ve hatta çocuk, evlilik birliğinden doğan veya evlilik birliğinin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde çocuğun kendisinden olmadığını karineyi çürüterek ispat edebilir. Babalık karinesi adi bir karinedir. Aksi ispat edilebilir. Bu durum kanun tarafından soy bağının reddi olarak tanımlanmıştır. Soy bağının reddi davası da bunu ifade etmektedir. Soy bağının reddi soy bağının reddi davası açılarak gerçekleştirilir. Davacı koca olduğunda dava ana ve çocuğa karşı; davacı çocuk olduğunda ise dava ana ve babaya karşı açılacaktır.
Soybağı Davası Avukatları Ne İş Yapar?
Soybağı davaları aile hukuku kapsamındaki düzenlemelere dahil olan, kamu düzenini ilgilendiren bir alandır. Dolayısıyla soybağı davaları kişiler açısından ve etki edeceği hususlar açısından önem arz etmektedir. Soybağı davası avukatları ne iş yapar? olarak bir belirleme yapılacak olursa, soybağının tespiti, düzeltilmesi, değiştirilmesi, kaldırılması gibi davalarda taraf vekilliği yapmaktadır.
Babalık Davası Nasıl ve Ne Zaman Açılır?
Ana ile sonradan evlenme veya tanıma yoluyla soy bağı kurulmamışsa, yargı kararı ile çocukla baba arasında soy bağının kurulması istenecektir. Çocuk ile baba arasındaki soy bağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilir. Dava, babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılacaktır. Ana ve çocuk babalık davasını ayrı ayrı açabilecekleri gibi beraber de açabilmektedirler. Böyle bir durumda, babalık davası nasıl ve ne zaman açılır? sorusu önem kazanmaktadır. Babalık davasının çocuğun doğumundan önce veya sonra açılması mümkündür. Ananın dava hakkı doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer.
Babalıktan Red Davası Nasıl Açılır?
Babalıktan ret davası aynı zamanda nesebin reddi olarak da ifade edilmektedir. Babalıktan ret davasını çocuk açtığında davalı ana ve baba olacaktır. Medeni kanun bu davayı açma imkanını çocuğa da sunmuştur. Eğer çocuk küçük ise çocuğa kayyım atanacaktır. Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl içinde bu davayı açabilecektir. Babalıktan ret davası Aile Mahkemesinde açılacak dava çeşitlerinden birisidir.
Evlat Edinme Şartları Nelerdir?
Bu konuyu küçüklerin evlat edinilmesi ve ergin veya kısıtlıların evlat edinilmesi olarak ele almak konunun anlaşılması açısından daha pratik olacaktır.
- Küçüklerin evlat edinilmesi
Küçük tek başına evlat ediniliyorsa ; evli olmayan kişi otuz yaşını doldurmuşsa tek başına evlat edinebilir. Evli bir kişi ise otuz yaşını doldurmak, evlat edinen ile evlatlık arasında en az on sekiz yaş fark var ise, diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunluğu veya iki yılı aşkın süreden beri nerede olduğunun bilinmemesi ya da mahkeme kararı ile iki yılı aşkın süreden beri eşinden ayrı yaşamakta olması yüzünden birlikte evlat edinmenin mümkün olmadığını ispat etmesi halinde tek başına evlat edinebilir.
Evlat edinilen küçük evlat edinen tarafından bir yıl bakılmış ve eğitilmiş olmalıdır. Ayırt etme gücüne sahip olan küçük, rızası olmadıkça evlat edinilemez. Evlat edinme küçüğün ana ve babasının rızasını gerektirir.
Küçük birlikte evlat ediniliyorsa; küçüğün rızası, ana ve babanın rızası yanında ek şu şartlar gerekir. Eşlerin en az beş yıldır evli olmaları veya otuz yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir. Evli eşler kural olarak tek başlarına evlat edinemeseler de evlat edinilen küçük, eşlerden birinin çocuğu ise diğer eş en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla eşinin çocuğunu evlat edinebilir.
Miras Hukuku Nedir?
Kişinin ölümünden sonra mallarının kime ait olacağını gösteren bir medeni hukuk dalıdır. Miras hukukunun, bir kimsenin ölümünden veya gaipliğinden sonra devreye girmesi nedeniyle ölüme bağlı bir mal varlığı hukuku olduğu da ifade edilmektedir. Miras hukuku nedir? sorusuna TMK ilgili düzenlemeleri ile açıklık getirmiştir. Miras hukuku Türk Medeni Kanunun kişiler ve aile hukukundan sonra gelen üçüncü kitabını oluşturmaktadır. Miras hukukunda temek kavramlar vardır. Bunlar bir takım isimlerle ifade edilmektedir. Miras bırakan muris olarak, miras tereke olarak adlandırılmaktadır. Mirasçı ve vasiyet alacaklısı da diğer miras hukukundaki kavramlardır.
Miras Hukuku Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Miras hukuku kişinin ölümünden sonra kalan malvarlığının nasıl paylaşılacağına ilişkindir. Miras davaları da miras hukukundan kaynaklanmaktadır. Bu durumda miras hukuku avukatı hangi davaları bakar? konusu, miras hukuku kapsamında şekillenecektir. Miras hukukundan ve miras paylaşımından doğan tüm davalar miras avukatının alanı dahilindedir.
Miras Davası Hangi Mahkemede Görülür?
Miras davalarında görevli ve yetkili mahkeme Hukuk Muhakemeleri Kanunundaki düzenlemelere göre belirlenir. Miras davası hangi mahkemede görülür? konusu HMK’da detaylıca düzenlenmiştir. Buna göre miras davalarında yetkili ve görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Bu tür davalar aile mahkemesinde görülmektedir.
Miras Avukatı Ücreti Ne Kadar?
Avukatlık kanunu uyarınca avukatlar kamu görevi icra ederler. Ancak kamu görevlilerinden tek farkları ise serbest meslek icra etmeleridir. Mesleği serbest olarak icra etmeleri, ücretinde serbest olarak belirlenmesi imkanı vermektedir. Ancak Türkiye Barolar Birliği 2020 yılı avukatlık asgari ücret tarifesi belirlemiştir. Belirlenen bu ücret, miras avukatı ücreti ne kadar? sorularını da cevaplandırmıştır. Miras davaları ile ilgili çizelge detaylıca incelediğinizde miras alanında uzman en iyi miras avukatı ücretlerini tespit edilmiş olur.
Ankara Miras Avukatı İletişim Numaraları
Ankara içindeki veya şehir dışındaki tüm taleplere kolaylıkla karşılık verilebilmektedir. Ankara dışında bulunan müvekkillerimiz ülke sınırları içinde bulunan bir noterden vekaletname işlemlerini bitirmesi akabinde ofisimizden avukatlık ve hukuk danışmanlık hizmeti alabilirler. Ayrıca wep sitemizi ziyaret ederek, makalelere bölümünde Ankara miras avukatı iletişim numaraları nada ulaşabilirsin.
Miras Avukatları Ankara Listesi
Miras hukuku kapsamında miras davalarına bakan avukatlardan oluşan miras avukatları Ankara listesi internet sayfamız www.avukatahmetyildiz.com adresinde bulunmaktadır. Belirli bir alanda ihtisaslaşan ve belirli bir alanda kendini geliştiren miras avukatlarının bulunduğu liste sürekli güncellenmektedir.
Mirasın Reddi Nasıl Olur?
Mirasbırakanın geride kalan tüm malvarlığının atanmış ve yasal mirasçılar tarafından reddi, mirasın reddi konusunu oluşturur. Mirasın reddi nasıl olur? konu başlığı, reddin usuli yönünü işaret etmektedir. Mirasbırakanın ölümü ile miras payları, mirasçılara külliyen herhangi bir işleme gerek kalmadan geçer. Dolayısıyla tereke borca batık ise mirasçıların sorumluluğunun olmaması için mirasbırakanın vefatından sonra 3 ay içinde mirası reddetmeleri gerekir.
Mirasta Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Mirasbırakanın vefatından sonra mirasçılar arasında oluşan en büyük sorun mirasın paylaştırılmasına ilişkin konulardır. Çünkü terekede bulunan menkul mallar çok kolay bir şekilde paylaştırılabilinirken gayrimenkul mallar mirasçılar arasında büyük sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Böyle bir durumda mirasçıların tek cevabını aradığı soru, mirasta mal paylaşımı nasıl yapılır?
Avukat Ahmet Yıldız olarak, murisin geride bıraktığı terekenin mirasçılar arasında eşit bir şekilde paylaştırılması için gerek dava yolu ile gerekse taraflar arasında arabuluculuk yöntemi ile, en kısa sürede olumlu sonuç alınması sağlanır.
Mirasçılıktan Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır?
Mirasçılıktan çıkarmada amaç, bir kimseyi kanunda sayılan nedenlerden birinin varlığı halinde saklı payından mahrum etmektir. Bu nedenle şu husus unutulmamalıdır ki mirasçılıktan çıkarma sadece saklı paylı mirasçılar için söz konusudur. Mirasçılıktan çıkarma ikili bir ayrıma tabi tutularak incelemekte fayda vardır. Birincisi; miras bırakanın, saklı pay sahibi mirasçısını, kanunda sınırlı biçimde sayılmış sebeplerden birinin varlığı halinde, yapacağı ölüme bağlı bir tasarrufla mirasından mahrum etmesine cezalandırma amacıyla mirasçılıktan çıkarma denir. Mirasçılıktan çıkarmanın ikinci hali, borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarmadır. Buna göre, miras bırakan hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan alt soyunu mirasçılıktan çıkarabilir.