İçerik Listesi
Disiplin Cezalarından Kademe İlerlemesinin Durdurulması
Sizler için kaleme aldığımız bu makalemiz, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurlara verilen disiplin cezaları hakkında itiraz yolu ve akabinde işletilecek dava yolu ile ilgilidir.
Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezasını Gerektiren Fiil ve Haller
a) Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek,
b) Özürsüz ve kesintisiz 3 – 9 gün göreve gelmemek,
c) Görevi ile ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun çıkar sağlamak,
d) Amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak,
e) Görev yeri sınırları içinde herhangi bir yeri toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz kullanmak,
f) Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek,
h) Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,
ı) Görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak,
j) Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak,
k) Açıklanması yasaklanan bilgileri açıklamak,
l) Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek,
m) Diplomatik statüsünden yararlanmak suretiyle yurt dışında, haklı bir sebep göstermeksizin ödeme kabiliyetinin üstünde borçlanmak ve borçlarını ödemedeki tutum ve davranışlarıyla Devlet itibarını zedelemek veya zorunlu bir sebebe dayanmaksızın borcunu ödemeden yurda dönmek,
n) Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak,
o) Herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak
Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezasına İtiraz Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “İtiraz” başlıklı 135. maddesinde; verilen disiplin cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir. İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir. İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır. İtirazın kabulü halinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.
Bu sebeple cezanın kaldırılmasında veya hafifletilmesinde etkisi olan itirazın usulüne uygun bir şekilde yapılması ve esas hakkında sonuç alınabilmesi için memur hukuku alanında uzman en iyi idare hukuku avukatından yardım alınmasında fayda vardır.
Memurlara Verilen Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezasına Karşı İptal Davası
Disiplin cezasına karşı idareye yapılan itiraz dan herhangi bir sonuç alınamadığında aynı kanunun ilgili maddesinde belirttiği üzere idari yargı yoluna başvuruda bulunulabilir. Yapılacak başvuru idari yargı kapsamındadır. İdare mahkemesinde iptal davası olarak adlandırılır. Memurlara verilen disiplin cezasına karşı iptal davasında idare avukatından hukuk danışmanlık ve avukatlık hizmeti alınmalıdır.
Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezasının Özlük Dosyasından Silinmesi
Memura verilen disiplin cezasının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl geçtikten sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesi istenebilir.
Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası İptal Davası Avukatı Ankara
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası iptal davası avukatı Ankara için ve Kamu Hukuku Kapsamında Olan Memur Hukuku ile Kamu Personel Hukuku Alanında Daha Detaylı Bilgi Almak İçin www.avukatahmetyildiz.com Adresini Ziyaret Edebilir ve Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.
Avukat Ahmet YILDIZ – Ankara Avukatı