Birlikte velayet, Türk hukuk siteminde ve doktrinde tartışmalı, birden fazla görüşü barındıran konulardan birisidir. İsviçre’den almış olduğumuz Türk Medeni Kanunundaki velayet konusunu içeren 336.maddenin 3. fıkrasında açık bir şekilde bu konuda herhangi bir şey yazdığından söz edilemez. Kanun koyucu burada net bir şekilde birlikte velayetle ilgili bir düzenleme yapmamıştır. Bu nedenlerle; tartışma yaratan hususlarla ilgili, yerel mahkemeler tarafından farklı kararlar verilmektedir.
İçerik Listesi
Birlikte Velayet Nedir?
Birlikte velayet, en geniş ifade ile ana babanın velayeti aralarında uzlaşarak, eşit yetkilerle kullanmasıdır. Boşanma kararında karar verilirken; çocuğun bakım ve giderlerini ya da çocuğa karşı ödevleri ebeveynlerin birlikte kullanılması zorunlu değildir. Çocukla kişisel ilişki kurulması, çocukla dönüşümlü olarak zaman geçirmek ya da çocuğun birinin yanında kalmasına hükmedilebilir. Zaten asıl olan çocukla ilgili önemli kararları birlikte almaktır. Örneğin; Çocuğun hangi okula gideceği, hangi mesleği seçeceği gibi konularda ebeveynin tek başına değil de, diğer ebeveyn ile birlikte uzlaşarak karar vermelerini sağlamaktır.
Velayetin Birlikte Kullanılması İçin Ne Yapılmalıdır?
Velayetin birlikte kullanılması, için boşanma kararı veren hakimden talepte bulunmak gerekir. Ancak doktrinde farklı görüşler hakimdir. Mevcut yasal düzenleme ve TMK 336/3 boşanma durumunda hakimin birlikte velayete karar verip veremeyeceği ya da engel teşkil etmeyeceği şeklinde görüşler bulunmaktadır. Velayet, kamu düzenine ilişkindir. Ve çocuğun üstün yararı gerektiği için, ebeveynler aralarında anlaşmışlarsa birlikte velayete İlişkin kararı vermek isabetli olacaktır.
Birlikte Velayet Hakkında Yargıtay Kararı Örnekleri
Birlikte velayet hakkında Yargıtay kararı örnekleri birden fazladır. Yargıtay 20.02.2017 tarihli kararına kadar, yerel mahkeme tarafından verilen kararları ret etmiştir. Yargıtay boşanma kararı ile verilen yabancı mahkeme kararlarını da tanımamıştır. Ancak daha sonra Yargıtay vermiş olduğu kararlarda birlikte velayetin kamu düzenine aykırı olduğu görüşünü ret ederek, Türk Hukukunda da boşanma ile birilikte verileceği görüşünü kabul etmiştir.
Boşanmada Birlikte Velayet Kararı Verilebilir mi?
Boşanmada birlikte velayet kararı verilebilir. Şu an uygulamada anlaşmalı boşanma hallerinde, bu durum gündeme gelir. Anlaşmalı boşanma protokolünde velayetin birlikte kullanılması için talepte bulunulabilir. Yargıtayın da benimsemiş olduğu kararlardan sonra, artık ilk derece mahkemeleri de, ebeveynlerin ortak talebi ile birlikte velayete hükmetmeye başlamışlardır.
Aile Hukuku Kapsamında Velayet Konusunda Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.