Anlaşmalı boşanma şartları hakkında bilgi vermeden önce evlilik kadar boşanmanın da normal bir durum olarak kabul edilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Çünkü taraflar için evlilik birliğini devam ettirmek çekilmez bir hal alıyorsa, uzmanlara göre artık o evliliği devam ettirmek sağlıklı olmayacaktır. Bazı durumlarda özellikle bireylerin sosyolojik ve psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmesi için boşanma zorunlu bir hal almaktadır. Boşanma davası Türk hukukunda iki şekilde olur. Birincisi çekişmeli boşanma ikincisi ise anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma şartları Türk Medeni Kanunumuzun 166. ve devamı maddelerinde yazmaktadır.
İçerik Listesi
Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Anlaşmalı boşanmanın tanımını şu şekilde yapmak doğru olacaktır. Evlilik birliği ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenilmeyecek derecede sarsılmış olan eşlerin her birinin, bir takım şartlar dahilinde dava açmalarına anlaşmalı boşanma denir.
Anlaşmalı Boşanma Şartları 2020
Anlaşmalı boşanma şartları 2020, sıralanmış şekilde aşağıdadır.
- Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır.
- Eşler dava açmak için birlikte başvurmalıdır ya da birinin diğer eşin açtığı davayı kabul etmesi gerekir.
- Hakim tarafları bizzat dinlemelidir.
- İradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmelidir.
- Boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu konusunda taraflarca hazırlanmış düzenlemeyi uygun bulmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Süreci ve İşleyişi Nasıl Gerçekleşir?
Anlaşmalı boşanma süreci ve işleyişi, tarafların birlikte hazırladığı ya da birinin hazırlamış olduğu sözleşmeyi diğer eşin kabul etmesi ile başlayan bir süreçtir. Dava süresi ortalama bir ya da iki hafta sürmektedir. Hazırlanan sözleşmeyi hakimin kabul etmesi ile mahkeme tarafından boşanma kararı verilir. Genellikle tek celsede sonuçlanan anlaşmalı boşanma ülkemizde çok fazla tercih edilen bir boşanma yoludur.
Anlaşmalı Boşanma Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Anlaşmalı boşanma sözleşmesi protokol şeklinde maddeler halinde hazırlanır. Taraflar istedikleri maddeyi ve şartı anlaşmalı boşanma sözleşmesine koyabilirler.
Anlaşmalı Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?
Anlaşmalı boşanma kararı, aile mahkemesinde görülen dava sonucunda hakim tarafların boşanmalarına karar vermesi ile olur. Anlaşmalı boşanma kararından sonra gerekçeli karar on beş gün içinde mahkeme tarafından yazılır. Daha sonra yazılan gerekçeli karar, taraflara tebliğ edildikten sonra mahkemenin ilgili gerekçeli kararı kesinleştirmesi beklenir. Kesinleşme şerhi talepli bir dilekçe ile anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesi sağlanır.
Boşanma Hukuku Kapsamında Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.
Avukat Ahmet YILDIZ – Ankara Avukatı